štvrtok 20. júla 2017

Fúziky dole. Ako tréner Šturma doviedol Michalovce do prvej ligy

S tímom o vekovom priemere 20,5 roka dokázal to, čo sa pred ním nepodarilo väčším trénerským figúram vrátane českého kouča Vlastimil Petržela. Postúpil s Michaloviec do prvej ligy. Prvýkrát vo viac ako storočnej histórii tamojšieho klubu! "Je to naozaj historický úspech, o to je cennejšie," teší trénera z Nymburku, ktorý v minulosti viedol libereckú rezervu alebo Českú Lipu.

Na oslavu postupu si dokonca oholil svoj typický fúzy. Letná cieľ skončiť do šiestej priečky v Michalovciach v zime prehodnotili. Po jeseni totiž viedli druhú ligu. A na jar prišlo 14 zápasov bez prehry.Tím pod Šturmovým vedením navyše dvakrát dokázal poraziť najväčšieho konkurenta Skalici - vrátane bitky v poslednom kole súťaže, ktorú vonku vyhral 2: 0 a definitívne tak potvrd il postup medzi slovenskú elitu.

Vlani v lete prišiel Šturma do Michaloviec k tímu , v ktorom bolo sedem hráčov z dorastu a béčka. Prostredie v klube už poznal, pretože tu predtým pôsobil ako asistent Vlastimil Petržela. Začal spolupracovať s mentálnym koučom z Košíc a mladíci hladní po úspechu nové poznatky doslova hltali. Na ihrisku potom dokázali zvládnuť aj psychicky náročné bitky.

Šturma sa mohol spoľahnúť aj na silný južanský živel.Okrem vlastných odchovancov totiž klub z východu Slovenska spolieha aj na futbalistov zo Španielska, ktorí majú skúsenosti z tamojšej druhej a tretej ligy.

Recept na úspech? Slovenskú mladosti doplnené španielskym talentom. Jednou z ústredných postáv tímu bol Samuel Garcia Bayon, ktorý prešiel Barcelonou a hral za jej béčko s hviezdami Messim či Xavim.

Do premiérového ročníka v prvej lige chce ísť Šturma s Michalovciach v podobnom zložení. "Ale samozrejme musí prísť pár skúsených futbalistov, naši mladíci nikdy prvú ligu nehrali.Posily hľadáme opäť aj v Španielsku, "prezradil exliberecký kouč.

Michalovce majú jeden z najkrajších štadiónov na slovenskom, na druhú ligu tam chodilo vyše dvetisíc ľudí. "Prvý snáď pritiahne plný štadión," verí Šturma. "Budeme tam jedinými zástupcami východného Slovenska. Prešov hrá v druhej lige a Košice nedostali licenciu. "

Štart do najvyššej súťaže bude mať Sturmov tím pekne ostrý. Slovenská liga začína už 18. júla a Michalovce v úvodnom kole privítajú majstrovský Trenčín. "Bude to parádny premiéra a verím, že budeme mať vypredané. Celkovo bude naším hlavným cieľom stabilizovať káder a udržať sa v najvyššej súťaži, "hovorí František Šturma.Budú jeho trénerskej metódy fungovať aj medzi slovenskými elitou?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára